Potraviny, které vás v zimě pročistí a zahřejí

22. 9. 2015 | Články a videa, Škola zdraví | Barbora Sedláková

Podzim a zima jsou krásná a hluboká období, zároveň jsou ale i obdobím chřipek a nachlazení. Právě v tomto období byste si měli dát pozor na přílišné zatěžování především vašich plic a také střev, která jsou podle tradiční čínské medicíny jejich párovým orgánem.

Napsala: Barbora Sedláková

Opečovávat bychom měli také ledviny, které v našem těle hospodaří s vodou. Jak tedy na to, aby vaše tělo v chladném období odolalo virovým pandemiím?

Čemu se vyhnout:

Mléčné výrobky

Osobně nedoporučuji konzumaci mléčných výrobků v žádném ročním období. Mimo to, že se jedná o alergen, na který má spousta jedinců intoleranci, jsou to potraviny, které překyselují organizmus a zahleňují plíce i tlusté střevo. Rozhodně nic, co byste si během podzimních dní přáli. Osobně jsem se jen vysazením mléčných výrobků zbavila stále se opakujících zánětů, na které mi lékaři dokola předepisovali další a další antibiotika.

Tropické ovoce

Tropické ovoce je plné vitaminů a lahodné chuti. Jak už ale napovídá sám název, pochází z tropů kde je celoročně horké počasí a organismus místních obyvatel je třeba v horku chladit. Přestože tropické ovoce obsahuje spoustu vitaminu C a dalším prospěšných látek, v zimě jej doporučuji omezit. Výrazně totiž ochlazuje vaše tělo a to se tak stává náchylnějším k nejrůznějším nemocem spojeným právě s chladnými ročními obdobími.

Co do jídelníčku naopak zařadit:

Zahřejte se zevnitř

V zimním období rozhodně doporučuji zařadit do jídelníčků více zeleninových krémových polévek, pečené nebo dušené zeleniny, vařených obilovin a luštěnin. Pokud jste například zastánci syrové stravy, vybírejte si častěji lokální sezonní zeleninu a aspoň v tomto období zařaďte pití teplé vody.

 

Zelenina

Do podzimního jídelníčku se nejlépe hodí kulatá zelenina jako například kedlubny, řepa, kapusta, zelí, cibule, česnek, tuřín, dýně. Výborné jsou také batáty, mrkev, pórek, květák, křen a další. Tato zelenina se pro tepelnou úpravu velmi dobře hodí. Pokud jste vitariány, opět doporučuji tuto zeleninu alespoň pravidelně zařadit do zeleninových očistných šťáv.

Luštěniny a obiloviny

Luštěniny a obiloviny se pro podzimní období hodí skvěle. Vyzkoušejte je povařit ve vývaru jako přílohu, připravit si cizrnový hummus nebo jimi například zahustit polévku. Vitariáni ocení klíčky nebo například naloženou červenou čočku, která ve vodě změkne natolik, že jí není třeba vařit ani jinak tepelně upravovat.

Zahřívací koření

Pokud chcete své zdraví ještě více utužit, zařaďte do jídelníčku koření jako jsou skořice, zázvor, anýz, kurkuma, chilli, pepř nebo například mořské řasy. Chuť pokrmu krásně doladí a pro vaše zdraví budou v chladném počasí tím pravým.

Více o tom, jak se stravovat a zdravě zhubnout nejen na podzim, se dozvíte v mém programu zhubněte do plavek za 8 týdnů.

 

Chcete se nás na cokoliv zeptat?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Osobní koučink

Dostali jste se do tíživé životní situace a nevíte si rady? Rádi vám pomůžeme! Náš tým koučů je připraven vám během jedné hodiny načrtnout řešení vaší situace. Pomáháme našim klientům v oblasti sebevědomí, partnerských vztahů nebo při depresích a úzkostech.

Více informací naleznete zde: Osobní koučink

Online Akademie

Chcete na sobě pracovat, ale nemáte čas přijet na přednášku nebo osobní koučink? Otevřeli jsme pro vás Online Akademii, ve které vám pravidelně přinášíme online tréninky na zajímavá témata. Můžete se tak vzdělávat z pohodlí svého domova…

Více informací naleznete zde: Online Akademie