Které potraviny vám v zimě dodají energii?

2. 2. 2015 | Články a videa, Škola zdraví | Lucie Strachotova

Jídlo dokáže také zahřát. A zrovna v těchto dnech, kdy se nám teplota dostala pod nulu, je důležité si uvědomit, že nestačí jen teplá šála, čepice a rukavice, ale je třeba do těla dávat potraviny, které nás neochlazují, ale naopak zahřejí.

V zimních měsících musí naše tělo vynaložit spoustu energie na zahřátí a pokud je náš jídelníček složen především z potravin, které naše tělo ochlazují, zbytečně oslabujeme svoji imunitu a můžeme mít pocit neustálého vnitřního chladu.

Tak jako v každém ročním období měníme šatník, měli bychom si dávat pozor i na to, jaké potraviny jíme. Potrava je nepostradatelná pro naši existenci a je třeba si uvědomit, že neslouží pouze k zaplnění našich žaludků, ale především k dodání potřebných živin, vitamínů a minerálů. Každému ročnímu období je nutné přizpůsobit i náš jídelníček. V zimě tedy jíst jiný typ stravy než na jaře nebo v létě. Zima je čas, kdy tělo ukládá zásoby a regeneruje, proto bychom v tomto období měli tělu dodávat vysoce výživné potraviny.

Stejně tak jako existuje nespočet potravin, po kterých se budete cítit dobře, najdou se i takové, které vám naopak vezmou energii a budete po nich cítit pořádnou únavu. V dnešním článku si tedy ukážeme, jaké potraviny v zimě jíst a nejíst, abyste byli zdraví, cítili se dobře a měli energii.

Tyto potraviny v zimě NE!

Exotické ovoce a syrová zelenina

V současné době můžeme v obchodech najít spoustu exotického ovoce, ať už v zimě nebo v létě. Je třeba se ale řídit selským rozumem a rozmyslet si, jestli si koupíme ananas, mango, jahody nebo rajčata, které nemají žádnou chuť. Nemá prostě smysl, kupovat si ovoce a zeleninu, která do našeho českého zimního období nepatří. Nehledě na to, že spoustě lidem naskočí husí kůže při pohledu na zeleninový a ovocný salát v období mrazu a sněhu. Lepší varianta bude, když si tyto druhy necháte na léto a v zimě raději vsadíte na jablka, hrušky, mrkev, celer, petržel či brambory.

Vsaďte na zeleninu, která je tepelně upravená a přidejte hodně cibule, česneku a křenu a vaše tělo se bude cítit příjemně v teple.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky se v zimních měsících nedoporučují konzumovat, protože tělo přirozeně ochlazují a také zahleňují. Lidé s oslabenou slezinou mohou mít problémy s jejich trávením a to se může projevit právě zahleněním, průjmy, rýmou, častým nachlazením, gynekologickými problémy a spoustou dalších projevů.

Zkuste tedy klasické kravské mléko vyměnit za jinou alternativu. Například kozí, ovčí a sójové produkty.

Potraviny, které nám v zimě udělají dobře:

Ovesná kaše

V zimním období se nic nevyrovná misce s horkou ovesnou kaší. Nejen, že jsou ovesné vločky chutné, rychlé a pohodlné na přípravu, ale obsahují také spoustu živin. Cítíte se nasycení a poskytnou vám energii na celé dopoledne. Kaši je možné dochutit sušeným ovocem, ořechy, agávovým sirupem nebo medem.

Med

Med je jedním z největších přírodních sladidel, které můžete najít. Ale je třeba to s ním nepřehánět. Při stejném objemu obsahuje více kalorií než cukr, ale pokud si kupujete med přímo od včelařů, je to stoprocentně zdravější varianta, obsahuje spoustu antioxidantů a může být vašim výborným spojencem proti zimě.

Zázvor

Zázvor je koření oblíbené po celém světě. Má pálivou povahu a je skvělým podpůrným prostředkem při léčbě běžných nachlazení. Obsahuje celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Čerstvý zázvorový čaj je vynikající prostředek k prohřátí celého těla a zlepšení cirkulace.

K jeho dalším účinkům patří, že působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém, stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol, předchází vzniku chronických onemocnění a dýchacích cest, pomáhá při redukci váhy a mimo jiné působí jako afrodiziakum :).

Mezi další potraviny, které nám v zimě udělají dobře patří oves, špalda, pohanka, čočka, červené fazole a fazole adzuki. Velmi prospěšná pro naše tělo je také nakládaná zelenina, tzv. Pickles. Dále byste do jídelníčku měli zařadit nejrůznější druhy polévek, vývary, květák, brokolici, růžičkovou kapustu nebo červenou řepu. Tyto potraviny vás zahřejí, dodají energii, nevyčerpají a dobře se tráví.

Zkuste tedy pár změn a uvidíte, že pro vás zima nebude utrpením a jestli přijdou zase dny bez sluníčka jako minulý rok, budete cítit alespoň teplo po těle a třeba i na duši :). Mějte krásné zimní dny.

Chcete se nás na cokoliv zeptat?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Osobní koučink

Dostali jste se do tíživé životní situace a nevíte si rady? Rádi vám pomůžeme! Náš tým koučů je připraven vám během jedné hodiny načrtnout řešení vaší situace. Pomáháme našim klientům v oblasti sebevědomí, partnerských vztahů nebo při depresích a úzkostech.

Více informací naleznete zde: Osobní koučink

Online Akademie

Chcete na sobě pracovat, ale nemáte čas přijet na přednášku nebo osobní koučink? Otevřeli jsme pro vás Online Akademii, ve které vám pravidelně přinášíme online tréninky na zajímavá témata. Můžete se tak vzdělávat z pohodlí svého domova…

Více informací naleznete zde: Online Akademie